Armandi unistuste päev

Vabatahtlikud

Mari-Liis Altmann, Tiina-Mai Liiv, Hannabel Müür, Marin Verlin, Kristin Tammeoks, Janne Ojanurm

Erilised tänusõnad

Lasteklubi Väike Päike, Ringvaade, Mart Erman

Continue Armandi unistuste päev

Miini õhkimine jättis väikesele Armandile kustumatu mälestuse

Armandi unistuste päev sündis koostööprojektina, kus heategevusfond Minu Unistuste Päev ja lasteklubi Väike Päike oma jõud ühendasid, et korraldada üks tõeliselt suurejooneline emotsioone täis päev.

Kohtusime Armandi ja tema perega esimest korda ühel vihmasel sügishommikul. Poiss oli alguses häbelik, kuid muutus üsna ruttu julgeks. Varsti jooksis ta koos võimlemisõpetaja Tiina-Maiga mööda tube ringi, roomasid põrandal ja ehitasid legoklotsidest sõjaväelaeva. Selgus, et Armandile meeldivad tohutult meri ja laevad ning kogu poisi taskuraha kulub mängurelvade ostmiseks. Nii tekkis meil mõte siduda unistuste päev kaitseväe tegemistega. Oleme siiani hämmingus, millise jõu ja panusega kogu kaitsevägi ideega kaasa tuli. Armandi unistuste päevast tõotas tulla fondi ajaloos seni kõige mastaapsem ettevõtmine. Unistuste päev pidi esialgu toimuma juba sügisel, kuid ilmataat ei soosinud toona meie plaanitud tegevusi. Terve pika talve sai kaitseväe- ja perega ühendust hoitud ning hoolikalt valitud uus aeg kevadeks. Päeval, mil Armandi unistus lõpuks teoks sai, oli ideaalne mereilm.

Võimalus laeva juhtida

Armandi unistuste päev oli otseses mõttes väge täis – nii mere-, õhu- , mees- kui ka naisväge. Päev algas varahommikul Juurus, kus me Armandi ema ja isaga kohvi jõime ning poisile eesootavate üllatustega seoses vihjeid jagasime. Esimesena paljastasime, et Armandit, tema venda, sõpra ja videograafi ootab kooli staadionil kaks helikopterit.

Täitus Armandi unistus lennata helikopteriga

Helikopterilennuga täitus Armandi unistus esimest korda elus lennata ning tema näost oli näha, et ta on võimaluse üle lennata tõeliselt õnnelik. Juuru staadionilt, kuhu oli kokku tulnud pea kogu koolirahvas, oli näha kõrvalseisvate laste suurt elevust ja soovi ka ise kopterisse istuda. Kuid rohkem inimesi peale ei mahtunud, sest kohad olid kõik hõivatud ning koos päevakangelase Armadiga lennati Virtsu sadamasse. Seal ootas seltskonda Ringvaate võttegrupp ja mereväe laev! Peaaegu samasugune, mida me esimesel kohtumisel legoklotsidest ehitasime. Tegu oli mereväe miinijahtijaga Ugandi, mille pardal seilas üle 30 mereväelase. Armandi unistuste päev oli planeeritud aega, mil toimus käesoleva aasta kõige suurem miinitõrjeoperatsioon Open Spirit, milles osales kolm korda rohkem sõjaväelasi kui Eesti mereväes kokku on. Oli näha ja tunda, et laeva meeskond ning vastutavad kaitseväelased tõesti ootasid väikese Armandi unistuste päeva. Laevas tehti poisile põhjalik ringkäik, tutvustati relvi, kahurit ja kõiksugu muid asju, mis ühe miinijahtijaga kaasas käivad. Lõuna ajal sõime üheskoos laeva peakoka valmistatud maitsvat borši, mis on meie väikese kangelase lemmiksöök. Armand sõitis miinijahtijal 26 meremiili, millest osa kulges tema enda juhtimisel roolivahis olles. See tõi poisi silmadesse nii palju rõõmu!

Vinge pauk

Erilisi hetki oli päeva jooksul palju, kuid kõikse erilisem oli miinitõrjeõppuse käigus leitud ja spetsiaalselt Armandi unistuste päeva jaoks hoitud suure miini õhkimine. Nimelt oli Armand osaline ligi 1000 kilogrammise kogukaaluga Teise maailmasõja-aegse LMB põhjamiini lõhkamisel! ”Pidin puldil nr 2 all hoidma ja siis lendas miin õhku pahh!” võttis poiss pärast sündmuse elavalt kokku.

Hetk enne miini õhkimist

Laeva ninal istudes ja peegelsiledat vett nautides, käis äkki kõhust läbi korralik laine, mille tekitas meremiini õhkimine Armandi poolt! Pahh! Laeva tekile kogunenud õhinas meeskond andis aimu, et tegemist oli ka nende jaoks erilise sündmusega. ”Ma ei saa aru, miks te, naised, kogu aeg pisardama peate?!” imestasid poisid. Nii võikski selle päeva kokku võtta! Õnne-, rõõmu- ja tänutunne oli nii suur, et võttis silmast vee välja. Ühe väikese poisi unistuste päeva nimel pingutas erakordselt suur hulk inimesi. Kui arvestada sisse ka laeva meeskond, siis oli Armandi unistuste päevaga seotud pea poolsada inimest. See on harukordne ning läheb ajalukku kui Minu Unistuste Päeva kõigi aegade laiahaardelisem unistuste päev. Õhtust süües võis ka väsinuvõitu Armandi näost välja lugeda, et tegu oli ühe ütlemata vägeva ja õnnestunud päevaga. Aitäh kõigile!

Video: Tammeoks Media

Vaata ka neid unistusi

Kirjuta meile, kui soovid kedagi nomineerida!

 

info@minuunistustepaev.ee