Oskari unistuste päev

Vabatahtlikud

Projektijuht Liisi Sagor ning vabatahtlikud Aljona Šatalova, Annika Jenkins ja Elge Lind (keeletoimetaja)

Continue Oskari unistuste päev

Lennusadam, laev, õhulend ja salakäigud Niguliste muuseumis

Oskar on vahva 6-aastane Saaremaa poiss, kes sündis sügavalt enneaegsena. Personaalsesse unistuste päeva programmi nomineeris poisi Põhja-Eesti Regionaalhaigla näo- ja lõualuu kirurg Heleia Nestal Zibo.

Oskari ema Kertu meenutab: „Esimesed 1,5 kuud olid emotsionaalselt väga rasked, sest mul ei olnud võimalik oma lapse juures viibida. Lihtsalt intensiivravi osakonnas ei olnud kohta, kus emmed saaksid oma beebidele toeks olla. Seejärel veel umbes 2 pikka kuud, kus beebiga haiglas olin, eemal kodust. See kõik oli väga kurnav.“

Oskar on läbi teinud 10 operatsiooni. Talle on tehtud sünnijärgne südameoperatsioon ning hiljuti opereeriti tema koljut, kuna lapse ajul ei olnud piisavalt ruumi kasvada. Operatsioonide järgselt oli poisi igapäevaelu tugevalt häiritud, palju oli piiranguid (nt ei saanud Oskar käia lasteaias, joosta, sõita rattaga, hüpata batuudil), unetuid öid, valulikke järelprotseduure ning tagasilööke. Lisaks on Oskaril nõrk immuunsus, nõrgad kopsud, silmad ning esineb südamepekslemist. Pidevad sõidud haiglate ja arstide vahet, kriitilised olukorrad ja teadmatus on noored lapsevanemad tundlikuks muutnud, aga samas andnud ka tohutult jõudu katsumustele vapralt vastu seista. „Kunagi ju peab see päike sealt pilve tagant välja tulema,“ sõnab Oskari ema Kertu lootusrikkalt.

Oskari loosse süvenedes oli kohe selge, et siin tuleb kärmelt tegutsema asuda, sest üks positiivsetest emotsioonidest pakatav päev kulub ära nii lapsele kui ka kogu tema armsale perekonnale.

Ainulaadsed huvid

Kohtusime 5-aastase Oskari ja ta perega videosilla teel. Kohe alguses oli aru saada, et Oskar on üks entusiastlik ning laia silmaringiga poiss. Oskari huvid on lausa ainulaadsed – ta huvitub Estonia ning Titanicu laevahuku detailidest, kirikute ja nende tornide, nende ehitamise ning ka põlengute ajaloost; ta lemmikmänguasjadeks on mudel-laevad; talle meeldib süüa ehtsale Saaremaa poisile kohaselt kala ning iga hommikut alustab ta, nui neljaks, Actimeli joomisega. Lisaks rääkis pere ka Oskari maskotist – Sipsikust – kes on beebist peale Oskarit haiglaskäikude ajal toetanud.

Põnev unistuste nädalavahetus oli juba paigas, kuid tulid halvad uudised – unistuste päevade korraldamine oli pandud pausile, COVID19-viirus oli Eestis liialt aktiivseks muutunud.  Asusime tiimiga pikisilmi ootama, millal lõpuks saaks Oskarile ta unistuste päeva korraldada. Vahepeal sai Oskar aasta vanemaks, ning Cargobus’i abiga saatsime talle Saaremaale üllatuse – Tallinna Kaubamajast SIKU mudel-laeva ning Grand Rose  Spa kinkekaardi, et pere saaks endale sobival ajal veemõnusid nautima minna.

Kevadel aga hakati vaikselt piiranguid kaotama ning meie saime hakata täiskäigul Oskari unistusi täide viima.

Kosutav spaa elamus ning põnev Lennusadama külastus

Unistuste päeva asemel sai Oskar nautida lausa tervet nädalavahetust. Ema sõnul oli Oskar nii põnevil olnud, et Tallinnasse sõitmise hommikul oli ta ootusärevuses juba kell 4 ema üles äratanud. Ööbida ning ka spaamõnusid nautida oli perel võimalik Tallink Conference & Spa hotellis. Jõudnud reedel Tallinnasse, sai pere külastada Lennusadamat, kus puhkavad erruläinud Suur Tõll ning allveelaev Lembitu. Veel terve järgmise päeva rääkis Oskar vaimustunult Lennusadamast ning seal nähtust. Õhtusöögiks olid head ja paremad palad  Päästke Willy poolt, mis toimetati perele otse hotellituppa.

Ekskursioon Baltic Queenil ja üllatuslik õhulend

Laupäeva alustati Tallinki laeva Baltic Queeni külastusega, kus Oskar sai kohtuda laeva peamehhaaniku, tüürimehe ning kapteniga, külastada muuhulgas ka masinaruumi ning laevasilda. Kingituseks sai ta uhke kaptenimütsi, mis praegu veel talle veidi suur, kuid kes teab, kui see parajaks saab, äkki on ka Oskar kapten valmis? Laevalt lahkus Oskar väga uhkelt – juba enne laeva sisenemist oli Baltic Queeni maandumisplatsile end sisse seadnud helikopter, millega kopterijuht Erko Kundla pere Linnahalli katusele toimetas. Oskar küll alguses veidi pelgas lendamist, kuid maandudes oli ta väga rahul, et ikka otsustas julge olla.

Pärast selliseid emotsioone oli aeg kosutavaks lõunasöögiks Rataskaevu 16 restoranis. Lauad olid Oskari auks kaunistatud laevakesteks volditud servjettidega ning õhupallidega. Kõhud täis, kingiti Oskarile koduseks nokitsemiseks Titanicu pusle.

Külastus Tallinki laevale Baltic Queen ja üllatuslik õhulend helikopteriga

Lummav Niguliste kirik

Peale lõunatamist oli jäänud veel viimane üllatus – Niguliste muuseumi külastus. Niguliste Muuseumi direktor Tarmo Saaret tutvustas Oskarile põnevaid käike ja salaruume, näitas orelit ning erinevaid kiriku varandusi, jutustas ka kiriku ajaloost. Oli näha, kuidas juba päevast väsinud Oskar vapralt ning huvitunult kuulas ning uuris, olles täielikult omas elemendis.

Jäänud oli viimane öö Tallinnas enne Saaremaale sõitmist. Kuna Oskar meeletult nautis Lennusadama külastust, võimaldas Lennusadam ka pühapäeval sinna uudistama minna. Lisaks jääb Oskarile unistuste nädalavahetust meenutama kaisupadi, kus on kujutatud tema lemmiktegevused ja -huvid.

Vaata ka neid unistusi

Kirjuta meile, kui soovid kedagi nomineerida!

 

info@minuunistustepaev.ee