Sofia unistuste päev

Toetajad ja koostööpartnerid

EuroPark Estonia, Chemi-Pharm, Dambis Urban Furniture, Medivar, Tallinna Lastehaigla hematoloogia-onkoloogia osakond ja dr Kristi Lepik

Vabatahtlikud

Projektijuht Kristel Nõges, Laura Nurk-Tamm, Teele Kants, Teele Annus, keeletoimetaja Elge Lind

Continue Sofia unistuste päev

Jäätis, pannkoogid ja privaatne Miiamilla kogu perele 

Sofia on 5-aastane tüdruk, kellel diagnoositi 2019. aasta Vabariigi aastapäeval äge lümfoblastleukeemia, kuid ravi on õnneks kulgenud ilma suuremate viperusteta plaani järgi. Minu Unistuste Päeva programmi nomineeris tüdruku dr Kristi Lepik Tallinna Lastehaiglast.  

Sofia isa Taavi meenutab kolmeaasta tagust aega: “Kindlasti oli kõige raskem aeg esimesed 2-3 kuud – lapsevanema mure, teadmatus, kohanemine uue elukorraldusega ning ravi kõrvalmõjude nägemine. Lapse puhul jäi see raske aeg samuti sinna algusesse, kui ravi tekitas palju kõrvalmõjusid – tasakaaluhäireid, loidust, isutust, pidevat väsimust jne.” Haiglas olemisega harjus tüdruk aga erinevalt vanematest ruttu ära. Sofia isa lisab: “Laps nautis haiglas olemist (palju inimesi ümber, teistsugused mänguasjad, mängukaaslased, multikad ja mängud). Praegu läheb hästi, ravi on lõpusirgel, augustis peaks saama tablettide söömine ka läbi. Arvestades kogu taustsüsteemi on meil läinud väga hästi.” 

Meil on Unistuste Päevas väga hea meel, et Sofia ravi on kulgenud plaanipäraselt ning arvestades kõike, on läinud tegelikult väga hästi. Sellise teekonna lõpusirgel on eriti tore teha üks tunnustav pai nii Sofiale kui perele ja pakkuda üheskoos olemise rõõmu ühel vahval unistuste päeval, mille meie vabatahtlikud Sofiale korraldasid.  

Millest unistab üks väike tüdruk? 

Sofia on armas ja terane tüdruk. Esimene kohtumine Sofia ning tema perega toimus nende kodu lähedal Kalamaja Pagarikoja kohvikus. Sofia asus kohe vabatahtlike kingitud meisterdamise raamatut uudistama ja joonistama, olles oma tegevusega eeskujuks ka 3,5-aastasele õele. Samal ajal tegi nende 1,5-aastane vend vankris pärastlõunast uinakut. Sofia oli seltsiv kaaslane, nautis koogisöömist ja jutustas meeleldi oma tegemistest. Sofia ja tema vanematega vesteldes selgitasime välja, mis tüdrukule meeldib. Need on haldjad, multikas “Mina ja Miia”, liblikad, roosa ja lilla värv, meisterdamine, joonistamine, magusad küpsetised, pannkoogid moosiga ja šokolaadijäätis. Sofia armastab sõpradega mängida ja õues käia, eriti mänguväljakutel aega veeta. Samuti meeldib kogu perele muuseume ja kohvikuid külastada. Kohtumisel mainis Sofia, et tema suurim unistus on emaks saada, sest siis saab abielluda.  

Mis seal Miiamillas mind küll ees ootab?

Miiamillas meisterdamas 

Sofia unistuste päev toimus ühel augustikuisel hommikupoolikul, kui pere väiksemad liikmed olid veel reipad ja said kõiges aktiivselt kaasa lüüa. Päeva alguses võeti pere kodu eest kaasa, et üheskoos Kadriorgu Miiamilla Lastemuuseumisse sõita. Kadriorus olid juba ootamas sõbralikud muuseumi töötajad, fotograaf ja vabatahtlikud õhupallide ning kingitustega. Perele korraldati tutvumiseks tore mänguline ringkäik. Seejärel toimus meeleolukas kohtumine särava haldja Merliga, kellega koos meisterdati käevõru, printsessi kroon ning tehti kätele vahvaid tätoveeringuid. Kuulati Sofia lemmiklaule ja tantsiti. Hiljem jätkus veel tegevus muuseumi aias, kus sai erinevaid taimi ja köögiviljapeenraid näha, herneid ja mustsõstraid süüa. Palju elevust tekitasid kompostikrõllimasin ja rääkiv prügikast.  

Päeva magusamad palad 

Lõunaks küpsetas Kookeri meeskond maitsvaid minipannkooke, mille kõrvale sai iga pereliige valida endale meelepärase soolase või magusa lisandi ja joogi.  Sofia jälgis pannkookide valmimist kõrvalt ja lobises sõbralike kohvikutöötajatega. Päev jätkus vanalinnas, Gelato Ladies kohvikus, kus Sofia sai koos toreda tiimiga nende tehaseköögis jäätist valmistada. Teised pereliikmed jälgisid samal ajal Sofia tegemisi läbi kohviku vaateakna, väikevend magas juba vankris lõunaund. Värvikale päevale pani punkti Gelato Ladies jäätisega maiustamine sealsamas vanalinna kohvikus.  

Päevast jäi ilus mälestus kogu perele!

Erilised hetked ja emotsioonid 

Juba hommikul oli Sofia ootusärev. Põnevust jätkus kogu päevaks, tüdruk oli uudishimulik ja lõi kõiges aktiivselt kaasa. Ta oli väga seltsiv, tutvustas meeleldi ennast ning oma peret koostööpartneritele. Päeva tõi rohkesti rõõmu haldjaga lustimine, koos tehtud uut käevõru ja käemaalingut tahtis tüdruk kõigile näidata. Kingitused ja õhupallid panid Sofia silmad särama – eriti meeldisid talle pehmed loomad ja päikeseprillid. Mari Ojasaare kingitud kaks personaalse pühendusega raamatut ja meisterdamiskomplektid rõõmustasid tüdrukut. Pannkooke ootasid lapsed suure huviga ja pärast söömist arvas Sofia, et pannkoogid oligi päeva parim osa. Muuseumist lahkudes tuli isegi väike pisar silma, aga see ununes niipea, kui suunduti jäätisekohvikusse. Jäätisetegu oli Sofia jaoks äärmiselt põnev ja kaasahaarav, kuna ta sai ise köögis käed külge panna. Päeva lõpus arvas Sofia, et hoopis jäätisekohvik oli tema päeva lemmikosa. Tundus, et kogu pere nautis kõiki tegemisi ja kauneid mälestusi jätkub veel pikaks ajaks.  

Vaata ka neid unistusi

Kirjuta meile, kui soovid kedagi nomineerida!

 

info@minuunistustepaev.ee